AYGUN TIBBİ TAHLİL LABORATUVARI, 38.YIL
  • Laboratuvar
  • Adres & İletişim Formu
  • Foto Galeri
  • Anlaşmalı Kurumlar
  • Medical Laboratory
  • Blog
  • Yasal Uyarı
  • COVID-19 (SARS-CoV-2) ANTİKOR Testi

QuantiFERON Testi

​QuantiFeron-TB Gold
​Tüberküloz bütün yaş gruplarında görülen ve tüm sistemleri tutabilen bir hastalıktır. 
Tüberküloz prevalansının yüksek olduğu toplumlarda genellikle çocuk yaşlarda tüberküloz basili ile  karşılaşılır. Büyük oranda  akciğer hastalığı şeklinde ortaya çıkmaktadır. 
Tüberküloz, dünyada  her yıl milyonlarca insanı etkileyen ciddi bir halk sağlığı problemidir. 
Bu nedenle  hastalığın erken ve  doğru tanısı infeksiyonun kontrolünde ve  tedavisinde oldukça önem  taşımaktadır. Tüberküloz tanısında altın standart  klinik değerlendirme, balgamın direkt incelemesi ve mikobakteriyel kültür pozitifliğidir. Ancak çocukluk çağı tüberkülozu ve   ekstrapulmoner tüberkülozun tanısında güçlükler vardır. 
Tüberküloz kontrolünde en büyük  güçlük tanı koymak, prognozu öngörmek ve latent  tüberküloz infeksiyonuna sahip kişilere aktif hastalık gelişmeden koruyucu  tedavi vermektir. Günümüzde tüberküloz tanısında  Tüberkülin Deri Testi  (TDT) yaygın  olarak kullanılmaktadır. Yüksek BCG aşılama oranlarına ve  yüksek tüberküloz dışı  mikobakteri  (Non-Tuberculosis Mycobacteria - NTM) temas oranlarına sahip topluluklarda, AIDS, ilerlemiş tüberküloz, malnütrisyon gibi nedenlerle  bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerde tüberkülin  deri testinin özgüllüğü düşüktür. Bu testin  uygulanması ve yorumlanmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle  alternatiflere gereksinim  duyulmaktadır. 
Son yıllarda sadece M. Tuberculosis  genomunda yer  alan fark 1 bölgesi (RD1 region of difference)  gen segmentinin  saptanması ve bu gen segmenti  ürünlerine  özgün immun yanıtın ölçülebiliyor olması yeni bir testin  geliştirilebileceği fikrini doğurmuştur. 
Bu test, spesifik  antijenlerle   uyarılmış T lenfositlerinin mikobakteriyel  antijenlerle karşılaştıklarında gama inteferon (IFN-g) üretmesi  ilkesine dayanır. 
Yüksek IFN-g  üretimi  düzeyi  tüberküloz infeksiyonu   için bir gösterge kabul edilmektedir. Uyarı antijeni olarak Erken Sekretuar Antijeni Hedef 6 (ESAT-6), Kültür  Filtrat  Protein 10 (CFP-10)  ve  Antijen 7,7 (RV2645)  kullanılmaktadır. Bu proteinler M.tuberculosis  genomunda RD 1 bölgesinde  kodlanmşltır ve Bacillus Calmette  Guerin (BCG)  ile diğer birçok  tüberküloz dışı mikabakteride (M.kansasii,  M.szulgai ve  M. Marinum  hariç) bulunmamaktadır. Bu  durum  gerçek  tüberküloz  infeksiyonunun, BCG aşılı kişilerde aşı etkisinden ve tüberküloz dışı mikabakteri infeksiyonlarının büyük bir çoğundan ayırt edilmesinde avantaj  sağlar. IFN-g  araştırmasına  dayalı testlerin  tüberkülin deri  testine kıyasla önemli avantajları vardır. Tüberkülin deri testi in vivo  uygulanan, tek bir antijene karşı duyarlılığın ölçüldüğü, kalıcı etki  bırakan, uygulanışından 72 saat sonra  hastanın  görülmesini gerektiren ve  değerlendiren kişiye göre  sonuçların değişebildiği  subjektif bir  testtir.  
Quantiferon-TB Gold ise hastadan alınan kan  örneğine çoklu  antijen uyarımı yapılarak, immun efektör hücrelerden tüberküloza özgül IFN-g  salınımının  miktarını ELISA ile ölçen  bir  testtir.  Özetlemek gerekirse, birden fazla antijen  kullanılması, uygulanan kişilerde kalıcı  antijenik etki bırakmaması, sonuçların 
değerlendiren kişiye göre değil,  spektrofotometrik olarak saptanması ve hastanın bir kez daha görülmesinin  gerekmemesi bu testin avantajlarıdır.  IFN-g  araştırmasına  dayalı testlerin kullanımı tüberküloz  riskini arttıran fakat aynı zamanda  yanlış negatif deri testine eğilimli  gruplarda (ileri yaş malnütrisyon, hepatit,alkolizm, böbrek yetmezliği,  steroid tedavisi gibi bağışıklığın  baskılandığı durumlarda) ve bir kez  infekte olmuş aktif  tüberküloz  gelişme riski olan kişilerde tanıya yardımcıdır. Pozitif test tüberküloz  infeksiyonunu gösterir, ancak aktif ve latent infeksiyon ayırımı  yapmaz. 
Bu nedenle pozitif  sonuç elde  edildiğinde latent tüberküloz infeksiyonu  tanısı konulabilmesi için klinik  ve radyolojik olarak aktif hastalığın olmadığının gösterilmesi  gerekmektedir. Aktif tüberkülozda, kan  testlerinin  özgüllüğü tüberkülin  deri testinden daha yüksektir ve BCG aşı uygulamasından etkilenmez. 
IFN-g  araştırmasına dayalı testler yanlış pozitif  sonuçları azaltarak gereksiz tedavi  ve yan etkileri azaltabilir. 

Quantiferon-TB Gold ve tüberkülin deri testi arasındaki uyum  %79-94   arasındadır. 
Latent tüberkülozda  özgüllük     %89-100
Latent tüberkülozda  duyarlılık    %90
Aktif  tüberkülozda   özgülllük      %97-100
Aktif  tüberkülozda   duyarlılık     %72-89
Negatif deri testi ve   negatif Quantiferon-TB Gold testi  tüberküloz  hastalığı belirti  ve bulguları olan bireylerde tüberküloz tanısını ekarte ettirmez. Çünkü AIDS hastalarında, immunsupressif tedavi, yüksek doz steroid  tedavisi alanlarda, hematolojik bozukluğu veya spesifik  malignansisi  olanlarda, diabetiklerde ve kronik böbrek yetmezliği olan  hastalarda deri  testinin duyarlılığı düşmektedir. Bu durumlarda IFN-g   üretiminde  de düşüklük olabileceği göz önüne alınmalıdır. Quantiferon-TB  Gold testi negatif  olan ve şikayeti olmayan sağlıklı erişkinlerde ileri tetkik yapılmasına gerek yoktur. Eğer kişide tüberkülozlu ile temas söz  konusuysa ve Quantiferon-TB  Gold  test sonucu negatif ise, deri testi gibi  Quantiferon-TB Gold testi de yaklaşık  8-10 hafta sonra  tekrarlanmalıdır. Quantiferon-TB Gold testi pozitif olan hastalarda ileri  tetkik  yapılarak tüberküloz hastalığının belirti ve bulguları araştırıldıktan  sonra M.tuberculosis infeksiyonu tanısı konmalı ve  infeksiyon tedavisi  önerilmelidir.
Telefon       0212 583 28 82                                          
​WhatsApp  0537 655 83 10 


​İletişim Formu

​Foto Galeri    

​Ana Sayfa                                                                                                    
Resim
Bize WhatsApp ile Ulaşın
**Bazı hastalarımız arabalarından inmeden kan vermek istemektedirler. Mümkündür, otoparkımız mevcuttur. Gelmeden önce arayıp haber veriniz. Teşekkür ederiz.